Projekt rozpoczął się od warsztatów kulinarnych prowadzonych przez kucharza. Odbędą się także spotkania z
dietetykiem. – Ta inicjatywa pokazuje, że w społeczeństwie lokalnym drzemie bardzo wiele pomysłów – przyznaje poseł Tadeusz Tomaszewski, prezes Stowarzyszenia Młodych Wielkopolan, które jest współorganizatorem projektu. Zakończenie tego działania jest przewidziane na listopad. Wówczas, odbędzie się
podsumowanie projektu, na którym odbędzie się pokaz potraw z ziemniaków, który przygotują uczestnicy kursu. Szczegółowe informacje wkrótce!
0,5 kg ziemniaków
1/2 szkl. cukru
3 aromaty migdałowe
250 g kaszki błyskawicznej
3/4 kostki masła
1 czekolada gorzka
1 paczka płatków migdałowych lub kokosowych
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę dwa razy.
Masło rozpuszczamy (nie gotujemy), dodajemy cukier. Do ziemniaków dodajemy rozpuszczone masło z cukrem, do tego dodajemy kaszkę błyskawiczną, olejki migdałowe, mieszamy na jednolitą masę. Wyrobioną masę wychładzamy, po czym łyżeczką nabieramy porcję ciasta i robimy kulki. Wykonane kulki wkładamy do lodówki na jedną godzinę. polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy płatkami.
Smacznego!
Takie i wiele innych receptur można otrzymać uczestnicząc w projekcie "
Kuchnia wielkopolska - dawniej i dziś".
źródło: naszemiasto.pl